menu

Δραστηριότητες

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ίκαρο
Οι εκδηλώσεις της επετείου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Ικαρίας ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου. Η Εταιρία Ικαριακών Μελετών, υπό την αιγίδα του Δήμου Ικαρίας, μας πήγε πίσω στο χρόνο για να μάθουν όσοι δεν ήξεραν και να θυμηθούν οι υπόλοιποι. Θέμα της βραδιάς ήταν η ιστορία του Δαίδαλου που κατέληξε ως εξόριστος στην Κρήτη, και η προσπάθειά του να δραπετεύσει μαζί με το γιο του.

Μας θύμισαν το πεταλοκίνητο ανεμόπτερο που κατασκεύασε το φημισμένο τεχνολογικό ινστιτούτο ΜΙΤ της Αμερικής και το κατόρθωμα του πρωταθλητή ποδηλάτη Κ. Κανελλόπουλου που πέταξε με αυτό από την Κρήτη ως τη Σαντορίνη. Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό άθλος επιτεύχθηκε το 1988 από τον ποδηλάτη που τελικά επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε πρωταθλητές και έχει ενταχθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη πτήση χωρίς μηχανικά μέσα.

Παρακολουθήσαμε το σχετικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε τότε και καταγράφει στιγμές από την εξάμηνη προετοιμασία, την εκπαίδευση του ποδηλάτη - πιλότου και φυσικά την ιστορική πτήση, που είχε ως στόχο την ενσάρκωση του μύθου της απόδρασης από το λαβύρινθο του Μίνωα. Το ανεμοπλάνο Daedalus 88 διένυσε την απόσταση των σχεδόν 119 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έως τη Σαντορίνη σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε από το 1979 μια πτήση πάνω από τη Μάγχη. Ο ίδιος ο ποδηλάτης ήταν παρών στην εκδήλωση – αφιέρωμα και μας μετέφερε την εμπειρία του.

Κατόπιν μας θύμισαν την δύσκολη διοργάνωση της Ικαριάδας, τη μεγάλη επιτυχία της και την άδοξη κατάληξη αφού δεν επαναλήφθηκε ποτέ πια. Την αναφορά έκανε ένας εκ των πρωτεργατών της ιδέας και της υλοποίησής της, ο σμήναρχος ε.α. κ. Ήμελλος, υπεύθυνος, τότε, δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η εκδήλωση άνοιξε κι έκλεισε με μουσικό σχήμα που ταξίδεψε ως εδώ από τη Σαντορίνη. Ανήμερα της επετείου ακολουθήθηκε το τυπικό που μοιάζει να γίνεται αδιάφορο αφού δεν υπάρχει ποτέ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κατέθεσαν στεφάνια. Παρευρέθηκαν επίσης ο μητροπολίτης, η βουλευτής και η περιφερειάρχης. Εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και ακολούθησαν χοροί.

Πηγή: ikariamag.gr
ΙΚΑΡΙΑ: Γιορτάζοντας την Απελευθέρωση με... φτερά! http://www.ikariamag.gr/ikaria-giortazontas-tin-apeleytherosi-me-ftera

 
ταξινόμιση βιβλίων

Πινακοθήκη Ικαρίας
Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου θα είναι ένα ζωντανό και δραστήριο κύτταρο που θα δώσει κίνηση, δύναμη και πνευματική ώθηση στο λαό του νησιού μας.

Πινακοθήκη

Μουσείο Ικάρου
Ένα μουσείο ιδεών και εννοιών, ένα μουσείο που θα ξεκινά με την αφήγηση μιας ιστορίας – του μύθου του Ικάρου – και θα προχωρά σε αναζητήσεις και προβλη­ματισμούς.

Μουσείο Ικάρου

Τα υπό έκδοση βιβλία
Τα εξώφυλλα των υπό έκδοση βιβλίων της Ε.Ι.Μ.

Δελφικά παραγγέλματα

Οι Εκδόσεις μας

Λίστα Βιβλίων
Τεύχη Περιοδικού (pdf)

 
Copyright © 2014. Εταιρεία Ικαριακών Μελετών. Μιλτιάδου 3, Τ.Κ. 145.62, Κηφισιά,
web: www.ikarianstudies.gr, e-mail: info@ikarianstudies.gr

Developed by TeleWeb //