menu

Μουσείο Ικάρου

Ένα μουσείο για τον Ίκαρο. Γιατί;
Ανδρομάχη Γκαζή
Λέκτορας μουσειολογίας
Πάντειο πανεπιστήμιο

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου του Ικάρου στο Καταφύγι με στόχο να αναδειχθεί ο Ίκαρος ως σήμα κατατεθέν της Ικαρίας,. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη.
Το Μουσείο του Ικάρου δεν θα είναι ένα συμβατικό μουσείο, δηλαδή ένα μουσείο αντικειμένων. Θα είναι κάτι πολύ περισσότερο: Ένα μουσείο ιδεών και εννοιών, ένα μουσείο που θα ξεκινά με την αφήγηση μιας ιστορίας – του μύθου του Ικάρου – και θα προχωρά σε αναζητήσεις και προβληματισμούς. Ένα μουσείο που δεν θα επιδιώκει μόνο την ενημέρωση, αλλά θα προχωρά στο κέντρισμα της περιέργειας, στην πρόκληση προβληματισμών. Τι είναι ο Ίκαρος; Τι αντιπροσωπεύει για την Ικαρία; Τι αντιπροσωπεύει για τον κόσμο; Πώς «διαβάζει» τον μύθο κάθε εποχή; Γιατί ο μύθος αντέχει στον χρόνο; Πώς αξιοποίησαν τον μύθο οι επιστήμες; Πώς τον προσέλαβαν οι τέχνες; Μας αφορά ο μύθος σήμερα και, αν ναι, γιατί;
Αυτή είναι η μία διάσταση του Μουσείου, η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συστηματοποίηση της έρευνας σε τομείς όπως η μυθολογία, η ιστορία της τέχνης, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η ψυχανάλυση, αλλά και με τη συστηματική διερεύνηση των σχέσεων του μύθου με την τεχνολογία και την ανάδειξη των τεχνολογικών καινοτομιών που σχετίζονται με το μύθο Ικάρου-Δαιδάλου. Η δημιουργία του Μουσείου μπορεί, επομένως, να δώσει καταρχήν την αφορμή για μια συστηματική διερεύνηση και καταγραφή των εμφανίσεων του μύθου στις τέχνες και των εφαρμογών του στις επιστήμες, έρευνα που θα εμπλέκει επιστήμονες από ποικίλα επιστημονικά πεδία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μουσείο Ικάρου

Μουσείο Ικάρου

Τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις από την μελέτη του "Μουσείου Ικάρου" στο Καταφύγι, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Σόλων Λιόσης.

Τ
ο Μουσείο θα μπορούσε, επίσης, να λειτουργεί ως τόπος επίδειξης πρωτοπόρων τεχνολογικών εφαρμογών και να αποτελέσει πόλο έλξης ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Ενώ, με την οργάνωση εικαστικών δράσεων (π.χ. καθιέρωση προγραμμάτων “artists in residence” σε συνεργασία με Σχολές Καλών Τεχνών ανά τον κόσμο) το Μουσείο μπορεί να λειτουργήσει και ως τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Μια άλλη σημαντική διάσταση του Μουσείου αφορά την τουριστική αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου με καινοτόμους τρόπους. Με την στοχευμένη, μάλιστα, αξιοποίηση εξειδικευμένων δράσεων (π.χ. οργάνωση πειραμάτων αεροναυπηγικής, εγκατάσταση sky-diving, κ.λπ.) το Μουσείο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ειδικών μορφών τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη επισημανθεί τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με αερολέσχες, αλλά και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο . Τέλος, εξίσου σημαίνουσα είναι η διάσταση που αφορά τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία και τη λειτουργία του Μουσείου. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σήμερα ένα μουσείο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο αν δεν καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του μια κοινότητα ανθρώπων και ειδικά εκείνους που ζουν και δρουν στον τόπο λειτουργίας του. Έτσι, πέρα από τα οικονομικά, ερευνητικά και τουριστικά οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω και όλα τα άλλα που έχουν ήδη συζητηθεί (π.χ. δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένταξη σε δίκτυα πολιτιστικής ανάπτυξης, προβολή του νησιού, κ.λπ.), βασική για την υπόθεση του Μουσείου είναι η δέσμευση των Καριωτών σε ένα κοινό σκοπό, έναν σκοπό που μπορεί να συσπειρώσει το δυναμικό του νησιού και να βελτιώσει την αίσθηση του ανήκειν σε μια δυναμική κοινότητα.
Το μουσείο του Ικάρου θα είναι – σε μεγάλο βαθμό – ένα ψηφιακό μουσείο που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, αλλά και τις σύγχρονες αντιλήψεις για το ρόλο του μουσείου σήμερα. Ένα «καλό» ή ένα «χρήσιμο» μουσείο είναι στις μέρες μας αυτό που έχει κάτι να πει στο παρόν. Είναι αυτό που εμπλέκει ενεργά όχι μόνο τους επισκέπτες του, αλλά και όσους ζουν γύρω του. Ένα μουσείο που εμπλουτίζει τη ζωή μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μας κάνει να νιώθουμε ότι μας αφορά.
Φανταστείτε ένα μουσείο σύγχρονο, φιλικό, καινοτόμο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, ένα μουσείο που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και συμβαδίζει με αυτές, ένα μουσείο κέντρο πολιτισμού και εργαστήρι δράσεων. Το Μουσείο του Ικάρου μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο αναζωογόνησης για την Ικαρία, ένα πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μπορεί να γίνει ένα τοπόσημο που θα κάνει τους Καριώτες περήφανους όχι μόνο για την κληρονομιά τους αλλά και για τις προσπάθειές τους να αναδείξουν το νησί στο παρόν. Αν οι Καριώτες υιοθετήσουν την ιδέα ενός τέτοιου μουσείου, τότε η υπόθεση της δημιουργίας του Μουσείου του Ικάρου θα έχει κερδίσει ήδη πάρα πολλά.
Έχει πολύ εύστοχα ειπωθεί ότι το μουσείο είναι 50 % αγάπη, 40 % ενθουσιασμός και 10 % χρήματα . Αν οι επίσημοι ορισμοί προδιαγράφουν τις βασικές λειτουργίες του μουσείου, το τι δηλαδή πρέπει να κάνει ένας οργανισμός ώστε να μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «μουσείο», αυτός ο ανεπίσημος ορισμός, φωτίζει την ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων, την έμπνευση, το πάθος και το μεράκι που χρειάζονται για να λειτουργήσει κάθε μουσείο. Οι Καριώτες τα διαθέτουν όλα αυτά. Μένει να τα μετατρέψουν σε πράξη. Ανδρομάχη Γκαζή Λέκτορας μουσειολογίας Πάντειο πανεπιστήμιο.


Μουσείο Ικάρου

Όπως είναι σήμερα


 
ταξινόμιση βιβλίων

Πινακοθήκη Ικαρίας
Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου θα είναι ένα ζωντανό και δραστήριο κύτταρο που θα δώσει κίνηση, δύναμη και πνευματική ώθηση στο λαό του νησιού μας.

Πινακοθήκη

Μουσείο Ικάρου
Ένα μουσείο ιδεών και εννοιών, ένα μουσείο που θα ξεκινά με την αφήγηση μιας ιστορίας – του μύθου του Ικάρου – και θα προχωρά σε αναζητήσεις και προβλη­ματισμούς.

Μουσείο Ικάρου

Τα υπό έκδοση βιβλία
Τα εξώφυλλα των υπό έκδοση βιβλίων της Ε.Ι.Μ.

Δελφικά παραγγέλματα

Οι Εκδόσεις μας

Λίστα Βιβλίων
Τεύχη Περιοδικού (pdf)

 
Copyright © 2014. Εταιρεία Ικαριακών Μελετών. Μιλτιάδου 3, Τ.Κ. 145.62, Κηφισιά,
web: www.ikarianstudies.gr, e-mail: info@ikarianstudies.gr

Developed by TeleWeb //