menu

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών

1.Ταυτότητα της Εταιρείας

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστήθηκε το 2003 Με Α/Α Πρωτοδικείου 891/27-6-2003.Ιδρύθηκε από μια παρέα με ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα και με μεράκι για δράση στην ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιά της Ικαρίας, που αποτελούν πρωταρχικό σκοπό του Καταστατικού της.
Με την τροποποίηση του Καταστατικού, Α/Α πρωτοδικείου 6580/28-4-2006, νέα μέλη που δραστηριοποιούνται στους τομείς Εκπαίδευσης, Υγείας, Τέχνης και Πολιτισμού, έγιναν κοινωνοί των στόχων της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ μας, καταθέτοντας το μεράκι και την αγάπη τους για την Νικαριά, της γνώσης και εμπειρογνωμοσύνη τους, για την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης του πολιτισμικού περιβάλλοντος του νησιού.

2.Χαρακτηριστικά των μελλών της Εταιρείας


Διακρινόμαστε για τη διαφορετικότητά μας στην κομματική ιδεολογία και τον πλουραλισμό ιδεών ,αλλά και για το κοινό πνεύμα ομαδικής συνεργασίας, το σεβασμό στην ατομικότητα και ιδιαιτερότητα καθενός μας, με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων μας για την επίτευξη των στόχων της Εταιρείας.

Προσδοκούμε να φέρουμε πιο κοντά τους ενεργούς πολίτες που αγαπούν την Ικαρία, τους φορείς και οργανώσεις που προωθούν κοινές δραστηριότητες στους τομείς διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διάσωση της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του νησιού, στη διάσωση της ντοπιολαλιάς της Νικαριάς.

Συνεργαζόμαστε με οργανώσεις, συλλόγους, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, εκπαιδευτικούς φορείς (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών, Αθηνών, Κέιμπριτζ και Έσσεξ της Αγγλίας ) και φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης. ( Δήμοι Ικαρίας).

Οραματιζόμαστε μια ευρεία Σύμπραξη ενεργών πολιτών, όπου σ’ αυτήν καθένας θα αναπτύσσει ελεύθερα τη δημιουργικότητά του, θα σέβεται την ατομική ιδιαιτερότητα, θα απολαμβάνει το αίσθημα ευδαιμονίας και πληρότητας που χαρίζει η κοινωνική προσφορά και θα διαθέτει ένα κοινό όραμα: τη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ικαρίας.

Δραστηριοποιούμαστε το σο στην Ικαρία όσο και στην Αθήνα, διοργανώνοντας πολιτιστικές δραστηριότητες ( Συνέδρια, Εκθέσεις, Εκδόσεις Ικάριων δημιουργών, κ.α ).

3. Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα


1ον. Την έκδοση του βιβλίου «Άμπελος η εν Ικάρω» (Κείμενο Ελληνικό και Αγγλικό) της Οινοποιίας Νικολάου Αφιανέ.
2ον . Την έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Κόκκινου με θέμα: « Η παραδοσιακή κατοικία της Ικαρίας και το ιδιόμορφο κτιστό περιβάλλον του νησιού».
3ον. Την έκδοση του βιβλίου του Θεμιστοκλή Κατσαρού με θέμα: « Ικαριακά Σύμμεικτα»
4ον. Τη συνεργασία μας με τον καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας , του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Α. Σάμψων και πρόσκλησή του στο νησί το 2004 προκειμένου να επανεξετάσει προϊστορικές (Μεσολιθικής και Νεολιθικής εποχής) θέσεις της περιοχής Αγ. Κηρύκου Ικαρίας που είχε εντοπίσει σε παλαιότερη αυτοψία του το 1996.

4. Η προστιθέμενη αξία των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας


Ο θετικός αντίκτυπος των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων μας, είχε τα παρακάτω πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα:
Α ) Την πρόκληση έντονου ενδιαφέροντος τόσο από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και άλλων καθηγητών Αρχαιολογίας να ζητήσει την έγκριση κονδυλίων και άδειας για περαιτέρω έρευνες στην περιοχή, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και με συμμετοχή διακρατικών καθηγητών – ερευνητών.
Β) Την πρόταση για συζήτηση με αρμόδιους φορείς για την ίδρυση Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ικαρία, με προοπτικές επέκτασης και άλλων Σχολών.
Γ) Τη συνεργασία μας με : α) το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου» και το «Ινστιτούτο θαλάσσιας έρευνας» (ΙΘΕΑ) για επιστημονικές παρεμβάσεις στην Ικαρία, β) Εξειδικευμένους στη Βοτανολογία ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Έσσεξ της Αγγλίας που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σπάνια χλωρίδα του νησιού ,συζήτησαν σε διακρατικό επίπεδο τις διαδικασίες ένταξης της περιοχής Αγίου Κηρύκου σε προστατευόμενη διεθνώς περιοχή και εξέτασαν τη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων στην Ικαρία, που ήδη λειτουργεί στις Ράχες.
Δ) Την παραχώρηση στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ του μη λειτουργούντος Δημοτικού σχολείου Καταφυγίου, για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο του Ίκαρου και παράλληλα ως μικρό Συνεδριακό Κέντρο, μετά την αποκατάστασή του. Η παραχώρηση έγινε με έγγραφη ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Καταφυγιωτών και του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Κηρύκου.

5. Η απαιτούμενη συνέργεια μιας Σύμπραξης και η αναμενόμενη συνεργασία μας.


Η Ικαρία είναι από τα λίγα νησιά του Αιγαίου – αν όχι το μοναδικό- που κράτησε αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων στοιχεία της Εθνικής μας ταυτότητας: Αρχιτεκτονική, Γλώσσα, Αρχαιολογικοί χώροι, ήθη – έθιμα.
Το νησί μας που κατοικείται από το 9000 πχ (σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα), κρατήθηκε μακριά από τις Τουριστικές επιλογές αλλά και από το ερευνητικό ενδιαφέρον των ειδικών – εκτός ολίγων εξαιρέσεων στο παρελθόν- να θεωρείται από πολλούς ένα νησί μεμονωμένου ενδιαφέροντος, επιτρέποντας ή και αναγκάζοντας τους κατοίκους του να συνεχίσουν από γενιά σε γενιά να διατηρούν τα τοπικά έθιμα ,τη ντοπιολαλιά, την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα.
Η συνεργασία όλων μας στην προστασία του παρελθόντος αλλά και του σημερινού πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού, θα είναι συνεχής, αδιάρρηκτη και αποτελεσματική, γιατί θα είναι μια «λαμπαδηδρομία» ενεργών πολιτών του σήμερα, αλλά και της επερχόμενης γενιάς.
Η συναισθηματική ανάγκη που μας συνδέει με τις ρίζες μας είναι η λαμπάδα που μεταφέρει ρη φλόγα από τον πρώτο στο δεύτερο, ο δεύτερος στον τρίτο κι έτσι ως το τέλος. Και αν οι νέοι μας αφήσουν… στιγμιαία η δάδα να πέσει από τα χέρια τους, άλλοι νέοι από την άλλη άκρη της γής, οι νέοι της διασποράς, θα είναι έτοιμοι να τη σηκώσουν πάλι…

Για την
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Χριστόδουλος Ξενάκης

 
ταξινόμιση βιβλίων

Πινακοθήκη Ικαρίας
Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου θα είναι ένα ζωντανό και δραστήριο κύτταρο που θα δώσει κίνηση, δύναμη και πνευματική ώθηση στο λαό του νησιού μας.

Πινακοθήκη

Μουσείο Ικάρου
Ένα μουσείο ιδεών και εννοιών, ένα μουσείο που θα ξεκινά με την αφήγηση μιας ιστορίας – του μύθου του Ικάρου – και θα προχωρά σε αναζητήσεις και προβλη­ματισμούς.

Μουσείο Ικάρου

Τα υπό έκδοση βιβλία
Τα εξώφυλλα των υπό έκδοση βιβλίων της Ε.Ι.Μ.

Δελφικά παραγγέλματα

Οι Εκδόσεις μας

Λίστα Βιβλίων
Τεύχη Περιοδικού (pdf)

 
Copyright © 2014. Εταιρεία Ικαριακών Μελετών. Μιλτιάδου 3, Τ.Κ. 145.62, Κηφισιά,
web: www.ikarianstudies.gr, e-mail: info@ikarianstudies.gr

Developed by TeleWeb //